Navigation Menu+

eltefrie rundstykker med valmuefrø

Posted on 30.07.2013

fine-rundstykker2Ferske rundstykker til frokost? Denne gjærdeigen gir luftige rundstykker, helt uten langtekkelig elting, knaing eller trilling.  Deigen settes kvelden i forvegen og bakes kjapt ut før frokost.

til 12-14 rundstykker trenger du:

  • 600 g hvetemel
  • ca 450 g vann (4,5 dl)
  • 1/2 ts fersk gjær (evt 1/4 ts tørrgjær)
  • 2 ts salt
  • 2-3 ss valmuefrø

Sett en bakebolle på ei kjøkkenvekt og nullstill (tarer) vekta. Mål opp mel og tilsett salt. Smuldre i gjæren, en klump på størrelse med ei ert er tilstrekkelig. Mål opp væskemengden direkte i bakebollen. Mange av oppskriftene på eltefrie brød og rundstykker anbefalere ganske bløt deig. Jeg synes resultatet blir bedre om deigen i utgangspunktet er noe fastere. Tilsette nok væske til at deigen lett lar seg røre i sammen, men at den samtidig kan formes til en forholdsvis fast klump.  I løpet av hevetiden blir deigen mye løsere og for å oppnå et godt sluttresultat er det viktig at deigen ikke “flyter” helt ut.

Sett lokk på bakebollen og la deigen heve over natten (8-10 timer).

Strø mel på et bakeunderlag og hvelv den ferdighevede deigen ut av bollen. Trekk deigen ut i et rektangel (grovt regnet 25 x 60 cm). Brett deigen inn over midten, først den ene langsiden og deretter bretter du den andre siden over den første slik at du får en lang pølse. Snu deigen slik at “sømmen” ligger ned mot bordplaten (illustrasjon av framgangsmåten finner du her). rundstykkedeig

Sett ovnen på 250C. Jeg bruker en pizzastein i ovnen og synes dette gir et godt resultat også for rundstykker (husk å forvarme steinen). Du kan også bruke et vanlig stekebrett.

La deigen heve (ca 30 min) til ovnen er varm. Bruke ei deigskrape eller en kniv og kutt passe stykker på tvers av deigpølsa. Legg emnene direkte på et bakepapir med godt mellomrom. Emnene kan godt være litt ujevne i formen, det er viktigere at du ikke klemmer dem for mye for da faller deigen sammen. Rett før du setter stekebrettet i ovnene dusjer du emnene lett med vann (bruke ei ren sprutflaske) og strør valmuefrø over.

Stek rundstykkene midt i ovnen til de har fått en lett gylden farge, ca 10-15 minutter. For å få riktig sprø og fin skorpe pleier jeg å åpne ovnsdøra etter 5 minutter og spraye en lett vanndusj over rundstykkene.

Avkjøl rundstykkene på rist mens du nyter lukten av fersk gjærbakst. God frokost!

rundstykker-med-valmuefro

Print Friendly, PDF & Email

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. sitronmarinerte reker med ramsløk & grønn spagetti | en klype salt - […] umiddelbart med et dryss av friske urter og revet sitronskall. Ferske eltefrie rundstykker med ramsløksmør er godt […]
  2. blomkålsuppe – helt enkelt | en klype salt - […] rundstykker med hvitløkssmør er godt til denne suppa. Bak rundstykkene etter oppskrifta du finner her. Bland 3 ss smør…
  3. sous-vide burger | en klype salt - […] og hvelv deigen ut. Trekk og brett deigen til du har en lang pølse (se nøye framgangsmåte her). Sett…
  4. grillet lammecarrè med chilensk akkompagnement | en klype salt - […] har laget disse brødene etter framgangsmåte for eltefrie rundstykker (se detaljert framgangsmåte her). Bland vann i de tørre ingrediensene…
  5. hjerteskjell med persille & hvitvin | en klype salt - […] finhakket persille over og server skjellene i vide boller med hvitvinskraft over. Ferske rundstykker med valmuefrø er glimrende til…
  6. En Klype Salt | hjerteskjell med persille & hvitvin - […] finhakket persille over og server skjellene i vide boller med hvitvinskraft over. Ferske rundstykker med valmuefrø er glimrende til…
  7. En Klype Salt | grillet lammecarrè med chilensk akkompagnement - […] har laget disse brødene etter framgangsmåte for eltefrie rundstykker (se detaljert framgangsmåte her). Bland vann i de tørre ingrediensene…
  8. En Klype Salt | sitronmarinerte reker med ramsløk & grønn spagetti - […] sausen og bland lett. Server umiddelbart med et dryss av friske urter og revet sitronskall. Ferske eltefrie rundstykker med ramsløksmør…
  9. En Klype Salt | sous-vide burger - […] og hvelv deigen ut. Trekk og brett deigen til du har en lang pølse (se nøye framgangsmåte her). Sett…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *