Navigation Menu+

hjemmelaget yoghurt

Posted on 16.11.2015

yoghurt-044Jeg var ikke forberedt på at det skulle være enkelt å lage yoghurt. Alt du trenger er melk, litt yoghurt for å sette bakteriekulturen i gang og ett lunt sted. Det er mulig å lage yoghurt av både hel- og lettmelk, men jeg foretrekker helmelk som gir en fyldigere konsistens. Oppskriften under er til en liter melk, men jeg pleier å lage 3-4 liter i slengen så har vi ei stund.

 • 1 liter helmelk
 • 2-3 ss gresk yoghurt (yoghurt naturell)

Til denne oppskriften bruker jeg ett vannbad for å gi gode vekstvilkår for melkesyrebakteriene. Jeg har en sous-vide sirkulator og bruker denne til å holde konstant temperatur i vannbadet, men du kan også fylle en kjøleboks med vann og sette melkeglassene opp i denne. Jeg ville tro at en god sovepose fungerer fint også.

Dersom du bruker sous-vide oppsettet starter du oppvarming av vannbadet til 43°C før du setter i gang resten av prosessen. Du kan også fylle vann i kjøleboksen (start med vann på 45°C), og juster eventuelt med mer varmt vann rett før du setter glassene i.

yoghurt-hjemmelaget
Varm opp melka til 82 °C mens du rører godt langs bunnen av kjelen så det ikke brenner seg. Bruk et termometer til å måle temperaturen i væsken. Når melken når 82 °C (ingen krise om det blir litt varmere), tar du kjelen av plata og setter den i kaldt vann eller på benken til nedkjøling. Når melka er avkjølt til 43-45°C rører du inn yoghurten. Rør godt til det ikke er klumper i melka.

Hell melkeblandingen over på rene syltetøyglass. Fyll opp glassene til det er igjen ca. ½ cm under lokket. Skru lokket godt til og sett glassene i vannbadet (sett lokk på kjøleboksen så den holder på varmen).

La glassene stå i vannbad i 5-10 timer. Yoghurten tykner mer når den står lengre og blir en tanke syrligere. Jeg synes det passer fint å sette den i vannbad før jeg går til køys og ta glassene ut på morgenkvisten. Sett glassene i kjøleskapet et par timer så yoghurten får satt seg. Så er den klar til å nytes; med honning, bær, litt nøtter eller andre ting du er glad i.

Yoghurten holder seg fint i kjøleskapet et par-tre uker, så jeg pleier å lage en stor ladning når jeg først er i gang. Det beste er å smaksette yoghurten rett før servering, men jeg har også forsøkt å koke opp melka med vaniljestang. Dette fungerer fint, men vaniljefrøene har en tendens til å samle seg i bunnen av glasset noe som er litt dumt om du bruker store glass.

Du kan bruke yoghurten du laget i forrige runde som startkultur for den neste ladningen, men etter flere runder kan kulturen miste litt futt og det kan være bra å starte med en ny kultur. Det finnes ulike bakteriekulturer for yoghurt som gir ulik smak og konsistens, så det kan vær kjekt å prøve ulike start-kulturer for å finne fram til en man liker godt.

Kulturer som inneholder bakterier som fermenterer raskt, «lekker» ofte mer myse (den blanke væsken som ofte samler seg på toppen av yoghurten etter noen dager). Du kan helle av mysen eller røre den inn igjen i yoghurten. Dersom du ønsker en tykkere yoghurt kan du ha yoghurten over i et rent linklede som du henger over en bolle og lar renne av i kjøleskapet over natta. Dette passer godt til yoghurt du skal bruke til matlaging.

PS. Jeg er nominert i to blog awards for tiden og trenger din hjelp. Setter du pris på bloggen er jeg veldig glad om du tar deg tid til å stemme meg fram i Vixen Blog Awards eller på Bakeren & Kokkens kåring

yoghurt-064

Inspirasjon til å bruke sous viden til yoghurfermentering fra chefsteps.com

 

 

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 1. Hva heter du? Finner ikke navnet ditt. Kan ikke stemme uten det.

  • Hei, litt anonym der. Navnet mitt er Sigrunn Eliassen. Takk for at du stemmer:)

 2. Hei. Hvorfor skal melken varmes opp til 82°C?
  Jeg ser at andre bruker ca 40°C. Det er vel ikke
  det beste å bruke for høy varme?

  • Melken varmes til 82C for å redusere annen bakterievekst når du kjølner melken og tilsetter yoghurtkulturen ved ca 40C. Norsk melk er pasturisert så det er nok mye mulig det går helt fint å omgå denne delen av prosessen. I følge opplysningskontoret for meieriprodukter varmebehandles melk som skal brukes til syrnet melk kraftigere enn søtmelk (95 °C i opptil 5 minutter). I tillegg til å redusere bakterievekst er hensikten å redusere utskillelse av myse og få bedre viskositet.

Trackbacks/Pingbacks

 1. yoghurt panna cotta med honning & fiken | en klype salt - […] og smakfulle retter på lager. Panna cotta er lett å lage til mange og her har jeg brukt hjemmelaget yoghurt som…

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *