Navigation Menu+

mandelboller med vaniljekrem

Posted on 26.01.2016

mandelbolle-med-vaniljekrem

Jeg er veldig glad i gjærbakst og mandelboller er en av mine favoritter. Kombinasjonen av mandelmasse, vaniljekrem og saftig hvetebolle er farlig god. Disse bollene er inspirert av Godt Brød sine mandelboller, men jeg har endret oppskriften noe og bakt flere ulike varianter – både kaldhevet med fersk gjær og en surdeigsvariant. Gode er de uansett!!

til 16 boller:

  • 30 g havregryn
  • 100 g kokende vann
  • 180 g sukker
  • 1 dl solsikkeolje
  • ca 5 g fersk gjær dersom du kaldhever over natta, ellers 50 g fersk gjær (1 pakke tørrgjær)
  • 1 ts salt
  • 1 ts kardemomme
  • 450 g kaldt vann
  • 1 kg siktet hvetemel
  • 2,5 dl vaniljekrem, gjerne hjemmelaget
  • 1 egg, til pensling

Mandelfyll

  • 130 g mandler, finhakket
  • 100 g melis
  • 60 g smør

 

mandelbolle_hjerte

 

mandelbolle3

 

Ha havregryn i en bolle og hell over varmt vann. La havregrynene svelle og avkjøles litt. «Havregrøt» i bollene gir en veldig god smak selv om det ikke er snakk om så store mengder. Bland grøten med mel, sukker, salt og kardemomme og rør inn gjær, vann og olje. Elt deigen godt sammen for hånd eller i ei kjøkkenmaskin. Du trenger mindre eltetid dersom du kaldhever da deigen (og glutenet i melet) får god tid til å godgjøre seg.

Dekk bakebollen med et lokk eller plastfilm og la deigen heve på kjøkkenbenken over natten eller i 5-8 timer. Dersom du har litt dårlig tid kan du tilsette mer gjær, elte i 10-15 minutter og heve deigen til dobbelt størrelse (1-2 timer).

Vend deigen ut på et melet bakeunderlag. Elt godt sammen og del i 16 emner av ca. 100 gram. Trill runde boller og sett på bakeunderlaget. Dekk med et kjøkkenhåndkle og hev i ca. 1 time.

Lag mandelfyllet ved å blande sammen finhakkede mandler, smør og melis. Du kan bruke en kjøkkenmaskin til å male mandlene, – jeg liker at de er ganske grovmalte, men her er det smak og behag.

Legg et bolleemne på bakebordet og klem det flatt (ca ½ cm tykt). Legg en skje mandelmasse i midten og brett kantene inn mot midten (se illustrasjon). Trykk skjøtene godt sammen og ned i bolle slik at det danner ei grop. Legg bollen på et stekebrett med bakepapir og fyll vaniljekrem i midten av bollen.

Gjør tilsvarende med resten av bollene og la dem heve i ½ – 1 time til. Forvarm ovnen til 200 C.

Pensle bollene med et sammenpisket egg og stek midt i ovnene i 12-15 minutter til bollene er gylne og fine. Ha gjerne et lett dryss melis over før servering. Nyt!

 

mandelbolle-in-making

 

Mandelbolle med surdeig:

  • 40 g havregryn
  • 100 g kokende vann
  • 200 g surdeigstarter
  • 160 g sukker
  • 1 dl solsikkeolje
  • 1 ts kardemomme
  • 1 ts salt
  • 350 g kaldt vann
  • 900 g hvetemel
  • mandelfyll og vaniljekrem, som over

Følg samme framgangsmåte som for boller med fersk gjær. Litt avhengig av hvor aktiv surdeigkulturen din er må du påregne minst 4-5 timer hevetid, jeg hevet min deig over natten.

mandelbolle-med-melis

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Ramlet over bloggen din ved en tilfeldighet, og her blir jeg gjerne værende! 😉

    • Så hyggelig å høre. Det har vært litt stille her en stund, men jeg har stadig ambisjoner om å poste mer:)

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *