Navigation Menu+

nøtte- & frøbrød

Posted on 05.08.2015

notte-og-fro-brod

Vi kan gjerne diskutere om dette egentlig er brød, ikke må det knas og ikke skal det heve. Jeg har ikke noe imot noen av delene, men i det siste har jeg testet ut en ny brødoppskrift som ikke bare er eltefri, men som ikke inneholder hverken gjær eller bakepulver. Dette er virkelig ett helt annerledes, næringsrikt og veldig godt brød! Jeg kommer nok ikke til å legge eltefri brødbakst på hylla, men det er herlig med litt forandring. 

Du kan i stor grad blande og mikse frø, gryn og nøtter som du ønsker, men det er en ingrediens som er helt vesentlig, loppefrøskall (psyllium husk på engelsk). Dette frøskallet binder væsken i brødet og gjør at det ikke smuldrer og faller fra hverandre. Brødet holder seg godt i flere dager, er ganske kompakt, men fullt av smak. Brødet kan lages helt glutenfritt om du ønsker.

Det finnes ulike oppskrifter på nøtte- og frøbrød — jeg har testet flere og har nå kommet fram til et blandingsforhold mellom vått og tørt som jeg synes fungerer bra. For å få riktig størrelse på skivene kan det være lurt å justere mengdeforholdene etter brødformen du bruker. Her er min versjon som gir ett brød, bakt i en 1, 75 liter brødform (25cm x 10cm x 7cm):

  • 430 g frø og nøtter:
    • 50 g linfrø
    • 50 g gresskarfrø
    • 40 g sesamfrø
    • 100 g solsikkefrø
    • 80 g mandler
    • 40 g pistasjnøtter
    • 60 g valnøtter
    • 10 g chiafrø
  • 200 g havregryn
  • 5 g salt
  • 30 g loppefrøskall/psyllium husk (kjøpes i helsekost eller på nett)
  • 500 g (5 dl) vann
  • 25 g honning
  • 25 g kokosolje

Sett en bakebolle på kjøkkenvekta og mål opp de tørre ingrediensene inkludert loppefrøskall. Bland sammen og tilsett honning, vann og smeltet kokosolje (eller olivenolje). Dekk ei brødform med bakepapir, la papiret gå litt opp over kanten så blir det lettere å løfte ut brødet seinere. Vend deigen over i forma, og bruk en slikkepott eller deigskrape til å klemme deigen ut i forma til du har en jevn overflate. Strø litt ekstra frø over om du ønsker. La deigen svelle i minst to timer, gjerne over natta.

Forvarm ovnen til 180C og bak brødet midt i ovnen i 1 time. Løft brødet ut av forma ved hjelp av bakepapiret. Sett brødet inn igjen i ovnen og stek videre i 1 time 10 minutter til brødet er gyllenbrunt på alle sider. Avkjøl brødet på rist.

Nøttebrødet er godt med enkelt pålegg — gjerne litt blåmuggost og honning, eller ristet med smør og brunost. Server det i tynne skiver til osteanretninger eller som tilbehør til suppe, salat eller gryteretter.

nottebrod-in-making

 

nottebrod_web

 

avocado_skive

 

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Jeg har laget dette brødet en gang tidligere og nå skal lage det igjen, det er kjempegodt!!! Tusen takk for oppskriften!

    • Det var kjekt å høre, Irene!!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mental Note 1536 | 73% geek, the rest is girly bits - […] nøtte- & frøbrød | Norwegian recipe […]
  2. rødbetgravet laks | en klype salt - […] Oppskrift på nøtte- og frøbrødet på bildet finer du her. […]

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *