Navigation Menu+

rødbet & freekehsalat med chèvre

Posted on 17.08.2015

salat-030-b

Spesielt nå sommerstid bytter vi gjerne ut middagstilbehør som ris, pasta eller poteter med en frisk salat tilsatt gryn, bønner eller linser. I denne salaten har jeg bruket freekeh som er ristet grønn hvete, men du kan også bruke byggryn eller perlespelt. Salaten kan gjerne spises som den er eller som tilbehør til grillmat. Kombinasjonen av rødbeter, geitost og mynte er spesielt god til saftig lammekjøtt.

til 4 personer:

  • 3-4 små rødbeter
  • 80 g malteddik (vineddik)
  • 40 g brunt sukker
  • 200 g freekeh (byggryn, perlebygg)
  • 5 ss olivenolje
  • 4 never småbladet salat f.eks rødbetblader som her
  • 100 g chèvre (fetaost)
  • 1 neve pistasjnøtter
  • 1 vårløk (rødløk)
  • 1 liten bunt mynteblader (bladpersille)
  • 1 neve tranebær (tørkede kirsebær, aprikoser e.l.)
  • 1 klype flaksalt
  • nykvernet pepper

Varm ovnene til 200C.

Vask rødbetene, men la skallet sitte på. Brett et stykke aluminiumsfolie (ca 30 x 30 cm) rundt rødbetene slik at du har en tett «kurv». Bland sukker og eddik og ha det over betene. Lokk aluminiumsfolien og sett pakken i ovnene, gjerne i en ildfast form i tilfelle det skulle gå hull på folien. Stek i 45-60 minutter til rødbetene er møre. Plukke betene ut av laken (ta vare på eddiklaken) og skrell rødbetene mens de fremdeles er varme. Del betene i 6-8 båter.

Skyll freekeh (byggryn) og kok i rikelig med vann (ca 25 min, eller etter anvisning på pakken). Sil av vannet og sett til side for avkjøling.

Bland 3 ss rødbetlake med olivenolje og bruk en gaffel til å vispe dressingen til du har en homogen blanding.

Plukk myntebladene og bland med vasket salat. Bryt biter av chèvre og finhakk vårløken. Ha salatdressingen i bunnen av en salatbolle og legg de andre ingrediensene på toppen. Vend inn salatdressingen rett før servering og smak til med salt og pepper.

salat-044

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  1. Ser deilig ut! Har lyst til å prøve å lage – hvor får jeg tak på Freekeh gryn her i Bergen?

    • Så bra, Erik! Jeg vet Global mat ved Bystasjonen har freekeh, men sikkert andre asiatiske foretninger også. Den typen de har er delvis knuste gryn, så muligens kan du korte ned litt på koketiden.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *