Navigation Menu+

ovnsbakt gresskar & bønnesuppe med maissalsa

Posted on 01.10.2015

gresskar-og-cherrytomater

butternut_squashbonnesuppe_med-gresskarEn høstlig, varm og skikkelig smaksrik suppe. Du kan mikse ulike typer gresskar og bønner, men jeg anbefaler å bruke noe svarte bønner. De ovnsstekte tomatene og gresskaret får en fin karamellisert smak som står godt til lett røkte meksikanske chili. Jeg bruker to chilityper, pastilla og guajillo, som begge har en forholdsvis mild, fruktig smak. Du kan gjerne bruke chipotle eller andre chilivarianter i stedet, men da må du gjerne reduser noe på mengden.

  • 300g gresskar (butternut squash), skrelt og delt i store biter
  • 2-3 ss olivenolje
  • 1-2 klyper flaksalt
  • 1 ts honning
  • 300 g cherrytomater
  • 1 tørket pastilla chili (tørkede chili kan du bestille på nett eller kjøpe i velassorterte forretninger)
  • 1 guajillo chili (evt ½ chipotle chili)
  • 2 rødløk, hakket
  • 3 hvitløksfedd, finhakket
  • 1 ts oregano (tørket går fint)
  • 1 ts spisskummen
  • 1 boks svarte bønner
  • 1 boks kidneybønner, hvite bønner e.l.
  • 1 liter grønnsakkraft

Maissalsa

  • 100 g maiskorn
  • ½ rødløk, finhakket
  • 1 ss olivenolje
  • ½-1 rød chili, uten frø
  • ½ lime saften
  • 1 neve korianderblader, grovhakket + noen friske blader til servering

Forvarm ovnen til 200C. Legg ett bakepapir i en ildfast form og ha i gresskarbitene. Vend bitene i en blanding av olje og honning. Strø over litt salt til slutt. Settes midt i ovnen og stekes i 20 minutter. Ta formen ut og legg i hele cherrytomater. Stek videre i 15 minutter eller til grønnsakene er helt myke og lett karamellisert.

Legg de tørkede chili i en bolle og hell over kokende vann. La stå i 5-10 minutter før du siler av vannet og fjerner frøene i de oppbløtte chiliene.

Ha olje i ei gryte og stek løken til den er myk. Tilsett finhakket hvitløk, spisskummen, oregano og chili og stek videre til det begynner å lukte livlig fra panna. Tilsett de ovnsstekte tomatene og gresskarbitene, sammen med bønner og kraft og gi det hele et oppkok. La suppa småputre på middels-lav varme i om lag en halv time.

I mellomtiden kan du lage salsaen: Ha litt olje i ei panne og stek den finhakkede løken myk. Tilsett mais og chili og stek i 4-5 minutter til. Hell blandingen over i en servingsbolle og vend inn finhakket koriander. Skvis over lime og bland godt. Smak til med salt og juster eventuelt med en liten klype sukker.

Bruk en stavmikser til å kjøre suppa glatt. Smak til med salt og pepper og gjerne en skis lime. Ha suppa over i dype skåler og topp med noen skjeer maissalsa. Det smaker ekstra godt med nystekte tortillalefser som tilbehør.

bonnesuppe_1

 

Print Friendly, PDF & Email

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *